Vitryssland är ett land som man troligen inte besöker speciellt ofta. Det är också många som drar sig från att resa till landet eftersom det tidigare varit förknippat med mycket byråkratiskt trubbel att komma in i landet. Detta har dock förändrats något och under år 2018 började Vitryssland satsa mer på turism och de siktar också på att bli ett helt visumfritt land så småningom.

Tidigare fanns stränga regler

Det har tidigare funnits extremt stränga regler för in- och utresa till Vitryssland. Det fanns bland annat krav på att man skulle ha visum och detta gällde även om man bara skulle byta flyg eller liknande i landet. Reglerna för just visum släppte dock landet något på under år 2017. Det blev då tillåtet för människor från Sverige och 80 andra länder att ta sig till landets huvudstad Minsk, och stanna där i upp till fem dagar utan att behöva ha visum.

Visumfritt med tåg och buss

Man kan i dag även resa via buss eller tåg till Vitryssland utan att behöva något visum. Detta sker antingen från Polen eller från Vilnius, huvudstaden i Litauen. Med de helt nya reglerna får en besökare eller turist färdas visumfritt i landet under tio dagar. Dock gäller detta endast i regionerna Brest och Grodna som ligger nära Polen samt Litauen. Det krävs dock fortfarandet att turisten har bokat både resor, aktiviteter och hotell eller annat boende genom en officiell resebyrå. Att påstå att man ska bo hos en släkting eller liknande är inte skäl nog att få stanna i landet och fortsätta resa runt utan att skaffa visum.

Andra regler under år 2019

Vitryssland kommer under år 2019 att stå värd för de Europeiska spelen. Eventuellt kommer detta att medföra att landet också måste ändra sin lagstiftning om visum och turism för att de tävlande och tittare ska kunna följa med till landet. För att allt ska fungera bör Vitryssland låta besökare vistas i landet under minst 30 dagar, utan krav på visum och de bör också låta resandet bli mer fritt så att besökare och tävlande faktiskt kan ta sig till de platser där tävlingen ska hållas utan att de ska behöva strula med dyra visum eller behöva oroa sig för att de inte ska komma in i landet, eller ut därifrån igen.

Att tänka på när man reser till landet

Om man ska resa till Vitryssland kan det vara klokt att tänka lite extra på att verkligen hålla ordning på sina papper och pass. Det kan lätt hända att något kommer bort och man kan riskera att bli kvar i landet eller så kommer man inte alls in landet. Om man har en semester planerad kan denna få ett abrupt slut.

Precis som när man reser till andra länder bör man också kontrollera att man har ett fullgott vaccinationsskydd, samt att man har en försäkring som täcker hemtransport och liknande om man blir sjuk eller skulle avlida under resan. Om inte detta finns kan transporten bli mycket dyr och ibland närmast omöjlig.