När det gäller Vitryssland skiljer sig regler och lagar en del från de svenska. Redan innan avresa kan det alltså vara klokt att lära sig lite mer om vad som faktiskt gäller. På så sätt minskar risken att hamna i problem med polisen eller andra myndigheter när man väl kommer fram.

Utegångsförbud och regler gällande alkohol

Om man är minderårig, alltså under 18 år får man i städer som Minsk inte vara ute själv efter klockan 23.00 på kvällen. Man får dock vara ute i sällskap med målsman eller annan vuxen person.

När det gäller alkohol ska man i Vitryssland vara minst 18 år gammal för att få handla alkohol och besöka olika nattklubbar. Man får inte heller dricka alkohol ute på gatan oavsett hur gammal man är. Detta gäller även utanför nattklubbar så länge man inte håller sig på en öppen uteservering. När det gäller öl och sprit får de allra flesta butiker bara sälja det fram till klockan 23.00 och efter detta klockslag får man bara köpa vin och champagne. Några få butiker är dock undantagna från detta, vilket kan vara bra att känna till. I regel är alkohol relativt billigt och det kan kännas frestande att köpa med sig en del hem till Sverige men det är då bra att tänka på att man endast får ha med sig en viss mängd alkohol hem.

El, gas och språk

I Vitryssland finns i regel samma el som i Sverige, alltså 230 V. Det är dock viktigt att komma ihåg att eluttagen inte alltid är desamma och det kan därför vara klokt att ta med sig en adapter så att man kan ladda mobiltelefoner och andra enheter man har med sig.

När det gäller gas är det vanligt att spisar med mera drivs av just detta. Det finns ett officiellt telefonnummer man kan ringa om det sker en olycka med just gas, om man känner en konstig lukt eller liknande. Det kan vara bra att kunna detta nummer. Det finns också ett telefonnummer för ambulans, ett för polis och ett för brandkår.

När det gäller språk kan det ibland uppstå vissa problem i Vitryssland. Ofta kan man endast använda sig av engelska på hotell. Några få restauranger kan ha sina menyer på engelska men det är mycket ovanligt att personalen talar engelska. Ofta är det endast ryska och vitryska som gäller och på skyltar av olika slag står namn med mera med det kyrilliska alfabetet. Om man vill kunna läsa gatunamn och liknande kan det därför vara bra att lära sig de vanligaste bokstäverna och kombinationerna.

Kan man dricka vattnet?

Generellt sett kan vattnet i Vitryssland variera ganska rejält. På större hotell finns ofta vattenrening av olika slag och där brukar vattnet gå att dricka. Om man känner sig osäker eller om man brukar vara känslig kan det dock vara klokare att köpa vatten på flaska och dricka det istället. När det gäller disk, dusch och liknande brukar det inte vara några problem att använda vattnet i kranen. Om vattnet används i mat bör man dock koka det ordentligt.