När det gäller Vitryssland skiljer det sig lite från hur det är hemma i Sverige. Redan innan avresa kan det alltså vara klokt att lära sig lite mer om vad som faktiskt gäller. På så sätt blir det lättare när man väl är framme. Det skulle till exempel, vara tråkigt om det inte går att ladda mobilen när man är där.

El, gas och språk

I Vitryssland finns i regel samma el som i Sverige, alltså 230 V. Det är dock viktigt att komma ihåg att eluttagen inte alltid är detsamma och det kan därför vara klokt att ta med sig en adapter så att man kan ladda mobiltelefoner och andra enheter man har med sig.

När det gäller gas är det vanligt att spisar med mera drivs av just detta. Det finns ett officiellt telefonnummer man kan ringa om det sker en olycka med just gas, om man känner en konstig lukt eller liknande. Det kan vara bra att kunna detta nummer. Det finns också ett telefonnummer för ambulans, ett för polis och ett för brandkår.

När det gäller språk kan det ibland uppstå vissa problem i Vitryssland. Ofta kan man endast använda sig av engelska på hotell. Några få restauranger kan ha sina menyer på engelska men det är mycket ovanligt att personalen talar engelska. Ofta är det endast ryska och vitryska som gäller och på skyltar av olika slag står namn med mera med det kyrilliska alfabetet. Om man vill kunna läsa gatunamn och liknande kan det därför vara bra att lära sig de vanligaste bokstäverna och kombinationerna.

Kan man dricka vattnet?

Generellt sett kan vattnet i Vitryssland variera ganska rejält. På större hotell finns ofta vattenrening av olika slag och där brukar vattnet gå att dricka. Om man känner sig osäker eller om man brukar vara känslig kan det dock vara klokare att köpa vatten på flaska och dricka det istället. När det gäller disk, dusch och liknande brukar det inte vara några problem att använda vattnet i kranen. Om vattnet används i mat bör man dock koka det ordentligt.