I Vitryssland finns flera städer och de är alla indelade i olika kategorier. Städerna har allt från några hundra invånare, upp till en miljon eller fler boende. Enligt vitrysk lag är städerna indelade i tre underkategorier efter hur många invånare de har med mera. Den första kategorin innehåller städer med republikans subordination och i denna kategori finns bara Minsk med, alltså Vitrysslands huvudstad. I den andra kategorin, regional subordination finner man stora orter eller städer där folkmängden uppgår till minst 50 tusen personer. Städerna ska i denna kategori vara stora kulturella eller ekonomiskt sätt och de ska också vara administrativa. Det ska finnas en social och industriell infrastruktur som dessutom ska vara utvecklad. I den sista kategorin finns mindre städer och byar med minst sex tusen invånare. Det ska finnas industrier och institutioner som kan vidareutvecklas. Om detta saknas ingår byn eller staden inte i någon kategori och får inte officiellt kallas för stad.

Huvudstaden Minsk

Om man planerar att besöka Vitryssland kanske Minsk, huvudstaden, är det mest självklara resmålet. Denna plats ses ofta som given att besöka och det är här det mesta händer. Överlag bjuder Vitryssland på vacker natur, charmerande byar och en spännande landsbygd men det är i Minsk de allra mest exotiska restaurangerna finns. Det är här kultureliten håller till med mera. Här finns också de allra snyggaste och lyxigaste hotellen för den som verkligen vill kunna njuta av sin vistelse i landet. Om man ser till att boka sin semester utanför storhelger som påsk och jul behöver resan inte bli särskilt dyr. Mycket kan bokas i förväg och i Vitryssland är det vanligt att man i dessa fall kan få ner kostnaderna ytterligare.

När det gäller Minsk spelar det ingen roll om man besöker staden på vintern eller på sommaren. Just under sommaren får man dock vara medveten om att det finns en risk för fler turister och därmed längre kö till olika sevärdheter och liknande. Under vintern kan också några av de mest populära sevärdheterna vara stängda. Om man är en person som gillar folkvimmel, och vill se allt, och räknar med att allt ska vara öppet bör man se till att besöka Minsk under sommaren. Om det däremot är så att man hellre går själv, eller om man föredrar att utforska städer i lugn och ro kan det vara klokare att åka under årets andra årstider.

I Minsk finns det också flera intressanta sevärdheter och andra saker man kan hitta på. Man kan till exempel titta på statyer och dessutom finns det flera vackra kyrkor att beundra. Oavsett om man är lite äldre och föredrar lugna sevärdheter, eller om man är ung och hellre spenderar nätterna på nattklubb med mera finns det något i Minsk som lockar. Här kan man verkligen känna sig som hemma oavsett om man bara är på besök över en helg eller om man skaffar visum för att kunna stanna ett längre tag i staden. I Minsk kan man verkligen finna allt från shopping till nattliv.