I Vitryssland finns det en hel del att upptäcka, inte minst när det gäller olika städer. I flera av de större städerna kan man gå på olika guidade turer för att få veta mer om stadens historia och olika sevärdheter. I Vitryssland har det skett flera historiskt spännande och avgörande händelser. Många städer har till exempel kommit till under krigstider och i dessa finns det gott om minnen från det förflutna. Om man inte känner till Vitryssland så bra kan det vara en mycket god idé att ta en eller flera guidade turer i städerna för att verkligen få lära sig lite nytt.

Guidade turer i Minsk

Minsk är Vitrysslands huvudstad. Här kan man under alla årstider gå på korta och längre guidade turer för att få reda på mer om staden. I vissa fall går man i stora sällskap tillsammans med guiden. Vandringen kan ta flera timmar eller till och med dagar i anspråk. Under de guidningar som löper under flera dagar kan man ofta få övernatta på olika hotell som har betydelse för guidningen i dess helhet. Detta ger ännu mer djup åt det som sedan berättas under dagen. Under turerna får man veta ofta en hel del om olika minnesmärken från krig och olika händelser som ägt rum i staden; dessutom får man ofta se mycket annat som turister som inte går guidningar missar.

Städer som visar krigsföremål

I Vitryssland finns det också gott om flera städer som visar upp krigsföremål av olika slag. Det kan till exempel röra sig om vapen, fordon och andra föremål från tidigare tidsepoker. Även när det gäller detta brukar det hållas guidade turer av olika slag så att intresserade kan se och uppleva allt på nära håll.

Slott och andra byggnader

I många vitryska städer finns det gott om större slott och andra byggnader som kungligheter och stor adel bott i och som i dag är museum eller fortfarande används som bostad. Även när det gäller dessa kan det då och då anordnas olika guidningar av olika slag. Ibland sker guidningarna bara utomhus på slottsbacken eller i en eventuell slottsträdgård om en sådan finns och det kan vara riktigt trevligt. Dock ges man som besökare ibland också möjlighet att komma in i vissa delar av slotten och se hur insidan ser och har sett ut genom tiderna.

Att tänka på när man ska på guidad tur

När man ska på en guidad tur i Vitryssland finns det en hel del saker man bör tänka på. För det första bör man som turist vara medveten om att det endast är få guidningar som sker på engelska. Detta bör man kontrollera redan när guiden bokas. Det är också mycket sällan skyltar eller annan information som finns tillgänglig på engelska så om man inte kan ryska eller vitryska är risken mycket stor att man inte kommer att förstå något av det som sägs eller nämns under turen; då finns det stor risk att man upplever att man lagt ut pengar på något helt i onödan.