Det finns många sätt att utforska Vitryssland på. Man bör dock komma ihåg att man som turist utan visum inte får resa hur länge man vill, och inte heller hur man vill. Även om man skaffar visum finns det vissa regler man bör följa. Så länge man håller sig enligt dessa regler är trafik och liknande relativt likt det som finns i Sverige. Landet har högertrafik, man får inte tala i telefon när man kör bil och man måste använda sig av bilbälte i bilen. På detta sätt är trafiken densamma som i Sverige. När det gäller trafikregler skiljer de sig dock en del från de svenska.

Taxi och att åka kollektivt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I nästan hela Vitryssland finns det möjlighet att åka taxi. Landet har flera stora taxibolag som omfattas som säkra och trygga, Som turist kan det vara bra att känna till att alla deras bilar ska ha bolagets telefonnummer och logga tydligt tryckt på sig. Många taxibilar har en GPS, medan andra har traditionell taxameter. Det kan också vara bra att veta att taxi enklast beställs via telefon, men det går även att beställa via nätet eller genom receptionen på hotellet.

När det gäller kollektivtrafik är det ett både billigt och smart sätt att ta sig runt i Vitryssland. Ofta kan man inte finna några tidtabeller på de olika stationerna, däremot finns det ofta skyltar som visar hur lång intervall det är mellan spårvagnar, bussar och annat. Det finns tidtabeller online eller på större tågstationer, men dessa är på ryska. Ofta är tunnelbanan det allra snabbaste sättet att ta sig runt på men man bör vara medveten om att det då och då kan vara trångt. Som turist är man också mer utsatt för till exempel ficktjuvar. När det gäller just tunnelbanan bör man också tänka på att den inte är speciellt anpassad till handikappade eller barn. Det finns till exempel inte hiss eller tillgång till rulltrappor på merparten av Vitrysslands tunnelbanestationer.

Att gå till fots i Vitryssland

För att upptäcka städer kan det ofta vara allra roligast att gå till fots. På så sätt kan man stanna precis var man vill och man kan också fotografera och liknande under promenaden. Det gäller dock att man ser upp. Man måste hålla koll på var bilarna kommer ifrån och det gäller särskilt när man ska korsa gator. Som fotgängare måste man också komma ihåg att se upp för cyklister. Dessa blir allt fler och kan ofta både använda vägar och trottoarer när de försöker ta sig fram i trafiken. De väjar sällan utan de förväntar sig snarare att man som fotgängare snabbt och lätt ska hoppa undan.

Det finns alltså flera sätt att ta sig runt snabbt och smidigt i Vitryssland. Vilket transportsätt man bör välja varierar dock beroende på vilket syfte man har med transporten. Ska man komma fram fort, är bekvämlighet viktigast eller vill man själv kunna bestämma hur och när man ska åka? Man bör dessutom ta hänsyn till om barn, äldre eller kanske en rullstolsburen ska åka med. Då kanske alla transportsätt är möjliga.